حرفه ای های بازار ایزوگام
فروش و ارتباط مشتری
دارنده تمامی استانداردهای جهانی
آنچه در ادامه می خوانید
Toggleقیر مادهای است سیاهرنگ و خمیری شکل که در عایقکاری رطوبت و ساخت آسفالت کاربرد دارد. قیر انواع گوناگونی دارد که هر یک از انواع آن، دارای کاربرد خاصی است. قیر از مشتقات نفت است.و اغلب در پالایشگاه نفت تولید میشوند.
قیر مادهای هیدروکربنی است به رنگ سیاه تا قهوهای تیره که در سولفید کربن و تتراکلرید کربن کاملاً حل میشود. قیر در دمای محیط، جامد است. اما با افزایش دما، به حالت خمیری درمیآید و پسازآن مایع میشود.
کاربرد مهم قیر به علت وجود دو خاصیت مهم این ماده است:
* نفوذناپذیری در برابر آب
* چسبندگی
قیر معمولاً از تقطیر نفت خام به دست میآید. چنین قیری قیر نفتی یا قیر تقطیری نامیده میشود. قیر نفتی محصول دو مرحله تقطیر نفت خام در برج تقطیر است. در مرحله نخست تقطیر، مواد سبک مانند بنزین و پروپان از نفت خام جدا میشوند. این فرایند در فشاری نزدیک به یک اتمسفر (واحد) انجام میشود. در مرحله دوم نیز ترکیبات سنگین مانند گازوئیل و نفت سفید خارج میشوند. این فرایند در فشاری نزدیک به خلأ صورت میپذیرد. درنهایت مخلوطی از ذرات جامد بسیار ریز به نام آسفالتن باقی میماند که در ماده سیال گریس مانندی به نام مالتن غوطهور است.
اما برخی از انواع قیر در طبیعت و در اثر تبدیل تدریجی نفت خام و تبخیر مواد فرار آن در اثر گذشت سالهای بسیار زیاد به دست میآید. چنین قیری، قیر طبیعی نامیده میشود و دوام آن بیشتر از قیرهای نفتی است. چنین قیری ممکن است بهصورت خالص در طبیعت وجود داشته باشد (قیر دریاچهای) مانند دریاچه قیر بهبهان ایران و دریاچه قیر تیرینیداد آمریکا، یا از معادن استخراج شود.
قیر ماده هیدروکربنی است که دارای تعریف ، ویژگی ، منابع و ویژگیهای خاص هست . مواد قیری از نفت نیز متنوعتر هستند ،زیرا قیر علاوه بر نفت منابع دیگری نیز دارد . قیرها بسته به منشأ به سه دسته زیر تقسیم میشوند :
ا- قیرهای طبیعی
۲- قیرهای نفتی
۳- قیرهای قطرانی
قیر طبیعی یک رزین هیدروکربن طبیعی است که در تاریخ معاصر مجدداً در رود بونیتا واقع در شمال شرق یوتا یافت شده است.این آسفالت طبیعی شبیه یک آسفالت نفت خام سخت شده است. معمولاً اسامی آسفالت، یوتانیت و آسفالتوم نیز برای این ماده بهکاربرده میشود. قیر طبیعی بهمانند آسفالت طبیعی در حلالهای آلیفاتیک و آروماتیک محلول است.” به علت سازگاری بالای این محصول، معمولاً جهت سخت کردن مشتقات نفتی رقیق نیز به کار میرود.
قیر طبیعی در حالت کلوخهایی مادهای براق، مشکی و بسیار شبیه ابسدین، و بسیار ترد است و در حالت پودر میکرونیزه دارای رنگ قهوهای تیره هست. قیر طبیعی در زیر سطح زمین در لایههای عمودی یافت میشود. به خاطر جبهه معدن کاری باریک، قیر طبیعی امروزه با استفاده از بیل مکانیکی و لودر و چکشها و دیگر ابزار مکانیکی جدید استخراج میگردد.
قیر طبیعی شامل طبقهای از بیتو مینهای جامدی است که بهعنوان آسفالتیتها شناختهشدهاند و از دیگر آسفالتیتها به علت خصوصیات ذیل متمایز میشوند:
قیر طبیعی که به نامهای بنتونایت، آسفالتایت، آسفالت طبیعی، آسفالت دکوراتیو، آسفالتوم و قیر معدنی نیز شناخته میشود، یک رزین هیدروکربن طبیعی است و بهترین عایق رطوبتی در طبیعت هست. قیر طبیعی در حالت کلوخهای مادهای براق، مشکی و بسیار ترد است و در حالت پودر میکرونیزه دارای رنگ قهوهای تیره هست. قیر طبیعی در زیر سطح زمین در لایههای عمودی یافت میشود.
قیر طبیعی یک ماده اولیه افزونی اصلاحکننده عایقهای رطوبتی بوده که با ارتقاء تصاعدی خاصیت عایق رطوبتی، حجم دهی، نقش جایگزین مواد اولیه و افزودنی دیگر را نیز ایفا مینماید. محصولات مصرفی در مصارف بخش مهندسی عمران با توجه به ارتقا نقطه نرمی و ایجاد مقاومت بیشتر در برابر حرارت در نقش اصلاحکننده حرارتی نیز هست.
قیرهای نفتی، قیرهای جامد و نیمه جامدی هستند که بهطور مستقیم از تقطیر نفت خام و یا با عملیات اضافی دیگر نظیر دمیدن هوا به دست میآیند. قیر نفتی بازمانده یا تهمانده سنگین تقطیر نفت خام است . میزان قیر نفت خام از صفرتا بیش از نیمی از آن متغیر است. بهعلاوه قیرهای بهدستآمده از منابع مختلف میتوانند تفاوتهای زیادی داشته باشند. بنابراین پالایشگاههای تولیدکننده قیر باید نفت خام خود را بهدقت انتخاب کنند تا به کیفیت قیر اطمینان داشته باشند.
تقطیر یک فرآیند اساسی در تصفیه نفت خام است. مرحله اول تقطیر تحتفشار اتمسفر انجامشده و بهطورمعمول شامل حرارت دادن نفت خام تا دمای حدود ۶۵۰ تا ۸۰۰ درجه فارنهایت و سپس تزریق آن به داخل یک ستون جداسازی است. بدین طریق برشهای سبکتر بهصورت محصول بالای برج و تهمانده قیری را تحت عنوان تهمانده اتمسفریک مینامند. این اولین مرحله در کل فرآیند تصفیه است. بسیاری از نفتهای خام حاوی درصدهای بالایی از برشهای با نقطهجوش بالا هستند که نمیتوان آنها را در یک واحد تقطیر اتمسفریک تقطیر نمود. برای جداسازی این برشها و تهیه قیر با مشخصههای موردنظر از یک برج تفکیک ثانوی که در شرایط خلأ کار میکند استفاده میگردد .
باقیمانده این فرآیند را تحت عنوان قیر استحصال مستقیم مینامند. فرآیند تولید آسفالت بهوسیله روش تقطیر در خلأ بهجز نفوذپذیری تأثیر بسیار اندکی روی سایر خواص قیر بهجا میگذارد. منشأ نفت خام بهکاررفته نیز تأثیر قابلتوجهی روی خواص فیزیکی قیر استحصالی دارد.
انواع قیر ازلحاظ شیمیائی طبقهبندیهای مختلفی برای قیر صورت گرفته که دو مورد از مرسومترین آنها طبقهبندی بر اساس طبیعی یا نفتی بودن قیر و مورد مرسومتر بر اساس نوع منبع تأمینکننده قیر یعنی نفت یا زغالسنگ یا چوب هست .( Tar ) قیر قطران این نوع قیر به دلیل تشابه ظاهری و کاربرد مشابه با قیر نفتی گاهی با یک اسم شناخته میشوند. چون منبع تهیه این نوع قیر با قیر نفتی متفاوت است، ترکیب شیمیائی و خواص فیزیکی متفاوتی دارد که درنتیجه یک لغت عمومی برای مایعاتی است که، Tar رفتاری متفاوت در هنگام استفاده و عملکرد در سرویس دارد از سوزاندن مواد آلی طبیعی مثل چوب یا زغالسنگ و تقطیر تخریبی آنها در غیاب هوا هست. دو نوع قیر قطرانی با توجه به نوع فرآیند از سوزاندن یا کربونیزاسیون زغالسنگ میتوان تهیه کرد : ١. یک فرآیند که حاصل آن قیری با در صد بالائی از آروماتیک ها ست قیری که در دمای ۶٠٠درجه سانتی گراد به دست میآید و دارای در صد پائین تری آروماتیک است که پس از سرد کردن بخارت و جداسازی برشهای روغنی مواد باقیمانده قیر زغالسنگ است .
BS با برشهای روغنی به دست میآید و در استاندارد Pich از اختلاط (Refined tar ) قیر قطرانی پالایشگاهی تولید می شده که پس از tar و pich دارای ٨ گرید مختلف هست. در عصر انقلاب صنعتی اروپا مقدار زیادی پیدایش منابع نفت و گاز، زغالسنگ تقریباً کنار گذاشتهشده و مصرف آن بسیار کاهشیافته است .
امروزه ٩٠ % از این محصولات در چهار گروه کاربردی راهسازی، خاکهزغال قالبی، الکترودهای زغالی و لعاب و روکش لولهها استفاده میگردد ولی استفاده از قیرهای حاصل از زغالسنگ پالایشگاهی در جادهها فقط محدود به مخلوط برای پوششهای سطحی هست و این بدان دلیل است که این قیرها در دمای پائین محلولتر و عملکرد بهتری دارند و درنتیجه چسبندگی بهتری ایجاد میکنند ولی ضعف اصلی این قیرها حساسیت حرارتی بیشتر آن نسبت به قیر نفتی هست .
۱-راهسازی (Road Tar )
۲- خاکهزغال قالبی (Briquettin)
۳- الکترودهای زغالی (Electrode Binder)
۴- لعاب و روکش لولهها (Pipe Enamels)
استفاده از قیرهای حاصل از قطران تصفیهشده در جاده، فقط محدود به مخلوط قیر قطران برای پوششهای سطحی میشود. قیرهای زغالسنگی که در این مخلوط استفاده میشوند، در دمای پایین محلولتر و عملکرد بهتری دارند. بهطورکلی عقیده بر این است که چون خاصیت اسیدی Tar بالا است، چسبندگی خوبی با مصالح ایجاد میکند.
بنابراین، خیسکنندگی مصالح بهتر صورت گرفته و چسبندگی بهبود مییابد، اما به دلیل مشکلات زیستمحیطی و توسعه عاملهای چسبندگی شیمیایی، استفاده از قطران محدودشده است. اگرچه استفاده از قطران میتواند به دلیل تحت تأثیر قرار گرفتن کمتر قطران نسبت به نشت روغن و گازوییل در نواحی پارکینگ وسایل نقلیه و موارد مشابه مورداستفاده قرار گیرد، بااینهمه نقص اصلی قطران را میتوان حساسیت حرارتی بیشتر آن نسبت به قیر نفتی دانست.
در صورت نیاز به مشاوره در خصوص خرید انواع قیر مشاوران شرکت گلبام محلات آماده همکاری با شما مشتری عزیز می باشد. راه های ارتباطی با شرکت گلبام محلات در سایت بخش تماس با ما می باشد.
آزمایش درجه نفوذ برای تعیین سختی قیر مورداستفاده قرار میگیرد. در این آزمایش از یک سوزن استاندارد تحت اثر بار ۱۰۰ گرمی در مدت ۵ ثانیه به داخل قیر در دمای ۲۵ درجه نفوذ میکند. مقدار نفوذ برحسب دهم میلیمتر درجه نفوذ نامیده میشود. هر چه درجه نفوذ کمتر باشد قیر سختتر است.
هر چه کند روانی قیر بیشتر باشد خواص جامد بیشتری از خود نشان میدهد. واضح است در دماهای بالاتر کند روانی کمتر است. این مشخصه قیر با دستگاه سی بولت فیورل و یا به روش کینماتیکی اندازهگیری میشود.
درجه اشتعال دمایی است که اگر قیر به آن دما برسد، گازهای متصاعد از آن با نزدیک شدن شعله، مشتعل میشوند و در سطح آن شعله به وجود میآید. حداکثر دمایی که میتوان قیر را در کارگاه گرم کرد به درجه اشتعال محدود هست.
افت وزنی قیر در دمای بالا، در اثر تبخیر قسمتی از روغنها و ترکیبات نفتی آن هست. این مشخصه نیز از خواص مهم قیر است. افت وزنی قیر در اُوِن در دمای ۱۶۳ درجه سانتی گراد و در مدت ۵ ساعت (شرایط تقریبی پخت آسفالت) اندازهگیری میشود.
اگر نمونهای از قیر با سطح مقطع ۱ سانتیمتر مربع را با سرعت ۵ سانتیمتر/دقیقه بکشیم، مقدار افزایش طول نمونه را قبل از پاره شدن خاصیت انکمی قیر گویند.
میدانیم حلال قیر تترا کلرور کربن و سولفور کربن است. بنابراین اگر نمونهای از قیر را در هر یک از این مواد حل کنیم، ناخالصیهای آن باقی میماند و ازآنجا درجه خلوص قیر را میتوانیم تعیین کنیم. درجه خلوص عبارت است از: (وزن نمونه قیر) ÷ [(وزن ناخالصی) – (وزن قیر)]
درجه نرمی دمایی است که با رسیدن قیر به آن دما، قیر از حالتجامد به حالت روان درمیآید. هرچه درجه نرمی قیر بیشتر باشد، حساسیت کمتری نسبت به تغییرات دما دارد. درجه نرمی قیرهای معمولی حدود ۶۰ تا ۷۰ هست.
در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی در خوص خرید قیر با توجه به نوع آن و کاربری قیر مشائران شما متقر در واحد فروش شرکت گلبام محلات با چندین سال سابقه حرفه ای و تجربه در حوزه قیر در خدمت شما هستند.